Blogi

Kilpailuja ja kiskoja (09.02.2018)

Heippa!


Viime aikoina onkin taas tapahtunut yhtä sun toista. Ensiksi, kilpailukausihan on nyt viimein startannut ja vieläpä ihan kohtalaisin tuloksin.

Avauskilpailussani Tampereella juoksin 8,17. Se oli avaukseksi ihan hyvä, sillä jännitin tuota ensimmäistä starttia älyttömän paljon. Olihan se ensimmäinen kilpailuni sitten viime kauden lopettamisen, vaikeuksien sekä valmentajan vaihdon jälkeen. Vastassa oli heti kovinta suomalaista vauhtia, niin tuo kisa oli kyllä kova henkinen taisto, mutta siitä selvittiin hyvillä mielin! Sitten kilpailinkin ranskan Val De Reuilissa, jossa tiputin ajat lukemiin 8,15. ”Pikku hiljaa”, ajattelin. Sitten tuli kotikisat Jyväskylässä ja aika viimein tippui MM-rajaan 8,14! Jostain syystä tuon päivän fiilis oli aika vaikea, joten olin tuohon tulokseen erittäin tyytyväinen. :D Eli nyt mulla on mahdollisuus päästä Birminghamin MM-hallikilpailuihin! On ihan huippua palata heti kv-tasolle!

Jostain syystä kuitenkin tekniikkani on viime aikoina ollut hieman ”pois paikoiltaan” ja sitä olemmekin nyt hieman koittaneet hioa, mutta näin kilpailukaudella ei saa mennä liian mutkikkaaksi tekniikkaharjoitusten kanssa, jotta pää ei mene niin sanotusti siitä jumiin. Noh, nyt on uudet mahdollisuudet saada juoksu teknisesti parempaan kuosiin ja ajat lähemmäs 8 sekuntia, sillä kilpailen Ranskan Eubonnessa 9.2 ja Metzissä 11.2. Siellä siis seuraavat koitokset!

Jotain muutakin kuin urheilua on viime aikoina tapahtunut, vaikka hyvin pienissä määrin. ;) Olen nimittäin aloittanut pienen yhteistyön Jyväskylän Hammassirkku –hammaslääkäriaseman kanssa. Ihan HUIPPUA! Hampaiden merkitys on itse asiassa terveyden kannalta yllättävän merkittävä, sillä joskus esimerkiksi sairastaminenkin voi lähteä suun hyvinvoinnista.

Meillä kuitenkin yhteistyöhön liittyi vieläkin spesiaalimpi juttu lisäksi. Nimittäin Invisalign -oikomishoito. Jo alakoulussa hampaitani oiottiin ensimmäisen kerran kitalakeen laitetuilla hammasraudoilla. Toisen kerran sain hammasraudat lukiossa. Nämä olivatkin sitten jo ne perinteiset ”kiskot”. Eli mulla on taustaa hampaiden oikomisesta. Nyt kuitenkin aikuisiällä huomasin, että hampaani olivat pikku hiljaa hivuttautumassa takaisin väärään asentoon. Olin asiaa tuskaillut jo vuoden päivät, kunnes päätin ottaa Hammassirkkuun yhteyttä asian tiimoilta.

Onneksi otin, sillä eilen minusta tuli uusien oikomiskojeiden onnellinen omistaja. Hoidon aloittaminen oli helppoa ja vaivatonta ja vaati muutaman käynnin Hammassirkulla. Ensiksi kävin hampaiden tarkastuksessa, jossa tsekattiin hampaiden tilanne reikien yms. osalta. Toisella kerralla otettiin hampaista malli kojeita varten. Tämä kuvantaminen suoritettiin hieman eri tavalla kuin odotin ja voit nähdä kuvantamista täältä

Kuvantaminen oli täysin kivutonta ja kesti yhteensä noin 45 minuuttia. Näiden kuvien perusteella muotoillaan oikomiskojeet ja tehdään hoitosuunnitelma. Kolmannella käynnillä sitten sainkin nämä ensimmäiset kojeeni. Samalla kerralla hampaisiini laitettiin pienet nystyrät, jotka sitten pitävät kahden viikon välein vaihtuvat kojeet paikallaan. Kolmaskin kerta oli täysin kivuton, joten sitä ei tarvitse kenenkään jännittää. Ensimmäisten päivien aikana voi ja todennäköisesti esiintyy hampaissa pientä arkuutta, mutta ainakaan itselleni se ei ole ollut kovin häiritsevää kipua. Enemmänkin vain pientä kivistelyä hampaissa, mutta olen pystynyt hyvin syömään myös kovempiakin ruokia, kuten raakaa omenaa tai porkkanaa.

Hammassirkulla laitetut Invisalign –kojeet ovat muuten myös älyttömän huomaamattomat ja se olikin yksi syy, miksi vielä tässä iässä (siis jo 25-vuotias ;)) halusin ottaa oikomiskojeet käyttöön. On aika upeaa, että aikuisena voi vielä vaikuttaa omaan purentaan sekä hymyyn ja vieläpä näin huomaamattomasti. En usko, että kovin moni edes huomaisi näitä, mutta itse olen niin innoissani, että moni joutuu varmasti kuulemaan näistä, vaikka ei huomaisikaan! Bonusta tässä oikomishoidossa on myös se, että se on verrattaen nopea korjaamaan purentaa. Itse tarvitsen ylähampaisiin 15 muottia ja alahampaisiin 27. Muotit siis vaihtuvat kahden viikon välein, eli ylähampaani ovat käytännössä valmiit 30 viikon ja alahampani 54 viikon kuluttua. Hoidon etenemistä pystyn itse myös näppärästi seuraamaan sähköpostiini lähetetyn mallin avulla. Malli näyttää hoidon etenemisen viikoittain, eli siis miltä hampaiden pitäisi näyttää missäkin vaiheessa hoitoa. Mun mielestä on todella motivoivaa pystyä noin tiiviisti seuraamaan hoidon etenemistä. Jos muotit alkavat joskus ärsyttämään, niin voin aina käydä vilkaisemassa sieltä sitä upeaa lopputulosta, joka hoidon tavoitteena on! :) 

Invisalign -muottien kanssa ei voi syödä, vaan muotit tulee ottaa pois aina kun laittaa suuhun jotain muuta kuin vettä. Tämähän on toisaalta vain hyvä juttu, sillä luulen, että se vähentää turhaa ylimääräistä napostelua, kun muotteja ei jaksa ottaa irti. Eli nämähän ovat loistavat myös edistämään terveitä elämäntapoja. ;) Muottien kanssa tulee tietenkin muutenkin pitää erityisen hyvää huolta suuhygieniasta sekä tietenkin käsihygienista. 

Tulette sitten ensi kesän jälkeen näkemään ennen ja jälkeen kuvia muutoksesta. Tulen tekemään myös youtubeen pätkän hoidosta ja sen etenmisestä, joten muistakaa seurata myös mun youtube-kanavaa. Samoin kannattaa seurata mun IG-tililtä päivityksiä hoidosta. Lisätietoa Invisalign –hoidosta ja muista hammaslääkäripalveluista: www.hammassirkku.fi. Hammassirkulle on helppo saada aikoja ja henkilökunta on erittäin mukavaa ja asiantuntevaa. Oon kyllä niin super onnellinen tästä meidän projektista! Jos oot miettinyt hampaiden oikomista, mutta rautojen ottaminen mietityttää, niin kannattaa kyllä tsekata tää mahdollisuus. 

Palataan niin tulosten kuin hampaidenkin tiimoilta,


NoLo